•     
  • sculptor Facebook
  • sculptor Twitter
  • sculptor youtube

Articole cu si despre Sculptura

Interviu - Alin Neacsu, sculptorul care stie sa traiasca din arta

Articol scris de Alin Neacsu la data 02.05.2011, 14:33:50

Taguri: interviu, adevarul, de, seara, alin, neacsu, sculptor, arta,

Alin Neacsu - Sculptorul care stie sa traiasca din arta

Artistul spune ca este un mijlocitor între lumea care îl înconjoara si cea spirtuala, iar pentru a reusi sa traiasca din arta a trebuit sa-si învete temeinic lectiile de viata.

 

Primul contact mai serios cu arta l-a avut în anul 1985, când a devenit elevul Liceului „Octav Bancila“ din Iasi, iar în anul 1998 a terminat studiile la Universitatea de Arte „George Enescu“, specializarea sculptura. Cunostintele acumulate în toata aceasta perioada nu i-au fost suficiente asa ca între anii 1999-2000 a urmat o bursa privata post-universitara în Catania, Italia, specializându-se în sculptura clasica, moderna si brâncusiana. 

 

Lectia artistilor occidentali

 

În strainatate am plecat pentru ca studiile din tara nu mi-au satisfacut nevoia de cunoastere si de împlinire artistica. Am lucrat aproape doi ani la Carrara, unde am carat marmura si am învatat arta slefuirii exact ca pe vremea lui Michelangelo“, povesteste artistul. Alin Neacsu spune ca studiile în Italia despre Brâncusi l-au impresionat atât demult încât acum simte ca marele artist face parte din el.

 

Timp de aproape zece ani am facut sculptura clasica dar de vreo trei ani m-am desprins de ea, si nu neaparat din dorinta de a modela forme brâncusiene. Pot imita suta la suta un Brâncusi, dar vreau sa aduc o prospetime în niste teme nefinalizate de acesta. O fac pentru sufletul meu si, totodata, pentru ca este apreciata de cei din jur. Sunt colectionari, atât aici, cât si în strainatate, care prefera acest tip de arta“, mai spune sculptorul iesean. Anii petrecuti în strainatate l-au învatat pe iesean ca, daca vrea sa traisca din arta, trebuie sa iasa din carapacea artistului retras în singuratate, pentru a crea. 

 

Din punctul asta de vedere, occidentalii sunt net superiori, dar dispun si de un financiar în plus fata de omul contemporan român. De aici pleaca totul. Occidentalii vad obiectul de arta nu doar ca pe un exponat într-un muzeu, ci si ca o posibilitate de înfrumusetare a locuintei, iar artistii straini au spirit întreprinzator care îi ajuta sa-si valorifice lucrarile“, mai spune Alin Neacsu.

 

Artistul spune ca toate lucrarile create pâna în prezent îi sunt aproape de suflet dar ca cea care i-a aratat ca trebuie sa ramâna în breasla este „Balerina“. „Mi-a adus o satisfactie aparte. Am fost fascinat de modalitatea asta de a transpune sentimente prin corpul uman, prin corpul unei balerine. Lucrarea a facut parte dintr-o licitatie de mare anvergura din Bucuresti. Nu stiu cine a achizitionat-o, dar pretul cu care a fost vânduta mi-a aratat ca trebuie sa ramân în breasla si sa merg înainte“, mai spune ieseanul.

 

Profil

Nascut. 23 aprilie 1975, la Iasi. 

Studii. Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iasi.

Familie. Este casatorit, are un copil.

 

Întrebari si raspunsuri

 

Câti dintre colegii de generatie au reusit sa razbata pe piata artei?

Din generatia mea de 42 de studenti, de la pictura, sculptura, grafica, trei daca mai facem arta din care sa mai si traim. 

 

Ce tabieturi are un artist?

Fumam, dar de mai bine de un an am renuntat. Nu puteam începe o lucrare fara o tigara. Era de fapt o pacaleala. De când m-am lasat, creez altfel. Cred ca ma ascundeam în spatele fumului. Însa nu am renuntat la cafeaua de dimineata.

 

Ce-i place?

Alin Neacsu spune ca îi place sa admire frumusetile naturii si sa traiasca fiecare clipa din viata. „Îmi place sa ma rog lui Dumnezeu, iar El sa ma rasplateasca cu îndeplinirea dorintelor, dar si sa ma joc cu copilul meu“, spune ieseanul.

 


Ce nu-i place?

Artistului îi displace faptul ca oamenii si-au pierdut din candoarea copilariei si nu mai cred în idealuri si altruism. „Uneori ma gândesc si la o plecare din spatiul mioritic, peste Ocean sau în Rusia, dar deocamdata mai sunt câteva proiecte de terminat aici“, mai spune Alin Neacsu. 

 

 

 

Sursa: adevarul

Titlu: Interviu - Alin Neacsu, sculptorul care stie sa traiasca din arta

Taguri: interviu, adevarul, de, seara, alin, neacsu, sculptor, arta,

       


Toate articolele

 

Copyright © 2011 - 2013 Alin Neacsu. Designed by