•     
  • sculptor Facebook
  • sculptor Twitter
  • sculptor youtube

Articole cu si despre Sculptura

Marmura - un material de sculptura estetic si dur

Articol scris de Alin Neacsu la data 05.02.2011, 16:48:55

Taguri: marmura, material, sculptura, sculptor, estetic, dur, piatra, naturala, palate, castele, catedrale, vile, fantani, lux, munti

Carrara
Pentru valoarea ei estetica deosebita si duritate, piatra naturala este folosita de secole pentru a decora palate, castele, catedrale, vile, fantani, iar in prezent este folosita in multe interioare amenajate cu rafinament. Rocile naturale folosite cel mai des sunt marmura, granitul, calcarul, travertinul, onixul, mozaicul…

Marmura se numara printre cele mai scumpe materiale de pe piata, totusi pretul devine din ce in ce mai accesibil comparativ cu vremurile in care numai aristocratia se bucura de un asemenea lux.

Pe langa proprietatile sale deosebite, marmura este un material costisitor deoarece presupune precizie si experienta in prelucrare si finisare pentru a-i pastra frumusetea naturala.Marmura din Carrara

Rezultatele marmurei sculptate sunt impresionante, ca de altfel intreg procesul de prelucrare, incepand chiar cu extragerea ei din carierele Carrara sau Ruschita de exemplu, pe care Michelangelo sau Brancusi le-au facut celebre.

Carrara este un oras in provincia Massa-Carrara din regiunea Toscana, Italia, faimoasa pentru marmura sa de culoare alba, respectiv gri-albastruie, ambele de o calitate deosebita.

Orasul se gaseste pe raul Carrione, la aproximativ 100 km nordvest de Florenta. Marmura de Carrara a fost folosita inca din vremea Romei antice. Panteonul si Columna lui Traian din Roma sunt realizate din acest material. 

Numeroase sculpturi din timpul Renasterii cum ar fi David a lui Michelangelo si pana in zilele noastre cum ar fi sculpturile lui Henry Moore sunt cioplite tot in aceasta marmura.

Ceea ce o facea si mai apreciata in trecut era tehnica anevoioasa prin careera coborata din munti, prin asa numita metoda Lizzaturra (blocurile de marmura erau asezate pe busteni de lemn si trase de mai multe perechi de boi).

Piscurile muntilor din aceasta regiune sunt albe si in timpul verii, insa ceea ce se vede nu este zapada, ci marmura. Se gaseste in cantitatati atat de mari, incat in aceasta zona e folosita si la bordurile strazilor!

Titlu: Marmura - un material de sculptura estetic si dur

Taguri: marmura, material, sculptura, sculptor, estetic, dur, piatra, naturala, palate, castele, catedrale, vile, fantani, lux, munti

       


Toate articolele

 

Copyright © 2011 - 2013 Alin Neacsu. Designed by