•     
  • sculptor Facebook
  • sculptor Twitter
  • sculptor youtube

Articole cu si despre Sculptura

Sculptura reprezentativa pentru Romania

Articol scris de Alin Neacsu la data 01.02.2011, 14:50:12

Taguri: sculptura, reprezinta, romania, iasi, consacrat, constantin, brancusi, opere,

Constantin Brancusi e doar unul dintre exemplele care ilustreaza saltul miraculos facut de societatea romaneasca in perioada de dupa Regulamentele Organice si, mai cu seama, in secolul dintre Revolutia de la 1848 si instaurarea comunismului. Un secol de aur in cultura romana, care a beneficiat de iscusinta unei clase politice democratice oneste, insufletita de idealuri patriotice.

Brancusi

A fost o intalnire fericita intre aceasta clasa politica, reprezentata de figuri ca Mihail Kogalniceanu, Nicolae Balcescu, Bratienii, Iuliu Maniu si lideri providentiali cum au fost Cuza, Carol I, Ferdinand si regina Maria. Daca din epoca lui Shakespeare si Cervantes, la cateva secole dupa ce scrisese Dante, Tarile Romane nu pastreaza decat o epistola de cateva randuri, urmata cateva secole de opere literare modeste ideatic si estetic, o adevarata renastere spirituala are loc in acest secol de aur.

Explodeaza rand pe rand generatia Junimii, Eminescu, Caragiale, Creanga, Slavici, cu Titu Maiorescu drept spirit tutelar, urmata de generatia care s-a bucurat de linistea de creatie de dupa Razboiul de Independenta si infaptuirea Romaniei Mari. Cu un contact intens cu lumea academica si politica occidentala, se afirma acum Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Rebreanu, Camil Petrescu, in literatura, Eugen Lovinescu si G. Calinescu in critica, George Enescu si Dinu Lipatti in muzica. In artele plastice, generatia lui Nicoalea Grigorescu si Stefan Luchian e urmata de cea a lui Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Theodor Pallady.

Ceea ce uimeste cu adevarat e trecerea pe care cultura romana o face de la o pozitie marginala, decuplata de mersul ideilor in Europa, la una de avangarda. Poetul Tristan Tzara si pictorul Marcel Iancu pun bazele miscarii dadaiste, cea care avea sa inspire si suprarealismul, iar in teatru, Eugen Ionesco, avandu-l ca precursor pe Urmuz, pune bazele dramaturgiei absurdului.

In sculptura, operele lui Constantin Brancusi devenisera atat de moderne si de abstracte, incat vamesii americani au avut nevoie de confirmarea ambasadei pentru a le permite accesul in Statele Unite.

O dovada, fie ea si anecdotica a faptului ca artistul isi depasise cu mult epoca. Drumul parcurs de cultura romana in acest secol de aur echivaleaza cu calatoria epica intreprinsa de Brancusi, care pleca descult din satul Hobita, judetul Gorj, pentru a ajunge la Paris, in centrul atentiei suflarii artistice mondiale.

Titlu: Sculptura reprezentativa pentru Romania

Taguri: sculptura, reprezinta, romania, iasi, consacrat, constantin, brancusi, opere,





       


Toate articolele

 

Copyright © 2011 - 2013 Alin Neacsu. Designed by