•     
  • sculptor Facebook
  • sculptor Twitter
  • sculptor youtube

Articole cu si despre Sculptura

Statuie ecvestra si originile sale

Articol scris de Alin Neacsu la data 05.02.2011, 16:39:07

Taguri: statuie, ecvestra, originile, sale, roman, antica, marc, aureliu, renastere, donatello, Gattamellata, cal, Ginghis Han, Ulan Bator, calare

Statuie ecvestraStatuia ecvestra (sau sculptura ecvestra) este forma de reprezentare publica preluata din epoca antica la nivel mondial care reprezinta o persoana in postura de calaret.

Statuile ecvestre din Roma Antica erau puse in evidenta prin ridicarea lor pe un soclu cu inscriptie. Ele dominau pietele publice in tot imperiul ti exprimau in mod deliberat eroizarea indivizilor ca ipostaza a autoritatii. De atunci, omul de vaza, calare, a devenit un simbol al puterii si motiv de exprimare a prestigiului si demnitatii.

Singura statuie ecvestra pastrata din acea perioada este cea a lui Marc Aureliu, la Roma, turnata in bronz. Restul statuilor antice au disparut, pentru ca au fost topite spre a se fabrica din ele tunuri. Prin unicitatea ei, a devenit material de cercetare ti inspiratie pentru sculptorii Renasterii.

Abia in Renastere, in 1444, Donatello a realizat o statuie ecvestra cunoscuta sub numele de Gattamellata ("pisica tarcata"), reprezentandu-l pe vestitul condottiere Erasmo da Narni din Venetia, statuie amplasata in piata din fata catedralei din Padova, care egaleaza ti chiar depatette statuia ecvestra a imparatului Marc Aureliu, in ce privette complexitatea conceptiei compozitionale.

Stiinta heraldicii impune anumite reguli de redare a personajului calare: daca cele doua picioare din fata ale calului sunt in aer, aceasta inseamna ca eroul (calaretul) a murit in lupta. Daca un picior din fata al calului este in aer, inseamna ca eroul a murit datorita ranilor primite in razboi, sau a murit ucis mitelette.

Daca toate cele patru picioare ale calului pe sol, inseamna ca personajul aflat pe cal a murit de moarte naturala.

Cea mai mare statuie ecvestra din lume, cu inaltimea de 40 de metri, este monumentul inchinat lui Ginghis Han, ridicat in 2009, la 54 de kilometri de Ulan Bator.

 

Sursa: wikipedia.ro

Titlu: Statuie ecvestra si originile sale

Taguri: statuie, ecvestra, originile, sale, roman, antica, marc, aureliu, renastere, donatello, Gattamellata, cal, Ginghis Han, Ulan Bator, calare

       


Toate articolele

 

Copyright © 2011 - 2013 Alin Neacsu. Designed by